Fefisol, een fonds zoals geen ander

Fefisol (het Europees fonds voor solidaire financiering in Afrika) ontstond in 2011 dankzij de samenwerking tussen Alterfin, haar Franse collega Sidi (“Solidarité Internationale pour le Développement et l’Investissment”) en Etimos (een Italiaanse coöperatieve investeringsmaatschappij). Het kapitaal van Fefisol komt voornamelijk van private en publieke investeerders, zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD), maar de drie oprichters zijn ook mede-eigenaar van het fonds. Op operationeel niveau wordt het werk verdeeld tussen Alterfin en haar twee collega’s.

Geen echt klassiek fonds

Fefisol wil anders zijn dan de traditionele fondsen in Afrika door enkel en alleen tussen te komen in landelijke gebieden in de vorm van leningen, garanties en beleggingen in aandelen van microfinancieringsinstellingen en van producentenorganisaties die zijn uitgesloten uit traditionele banksystemen en waarvan de voornaamste activiteit export is (met name door hun aansluiting bij een fairtrade- en/of biologisch netwerk).

In tegenstelling tot de huidige trends wordt 80% van de portefeuille van Fefisol uitgedrukt in lokale valuta. De gefinancierde partners worden op die manier dus niet geconfronteerd met het valutarisico.

Fefisol groeit

In 2014 werden de financieringen van Fefisol die Alterfin beheert, praktisch verdubbeld en bedroegen ze tegen het einde van dat jaar bijna 6,5 miljoen euro. Dankzij die evolutie werden 22 partners (vergeleken met 11 in 2013) gesteund in 9 Afrikaanse landen. De totale portefeuille van Fefisol bedraagt nu iets meer dan € 18.000.000.

 

Nieuwsoverzicht

Login