AGPC, Malongo en Alterfin bundelen hun krachten voor de kleine koffieboer uit Laos

Voor het eerst ontvangt Alterfin een partner uit Azië op haar Algemene Vergadering, met name AGPC. Aan het panelgesprek zal ook Malongo deelnemen, invoerder en verdeler van AGPC’s koffie in Europa. Een woordje uitleg over onze gastsprekers.

Producteurs de Café du Plateau des Bolovens) is een vereniging van 2.650 families die leven op het Bolaven Plateau, nabij Paksé, in het zuiden van Laos. “Meer dan 60% van de dorpsbewoners leeft er onder de armoedegrens” legt Hugo Couderé, beheerder van het krediet aan AGPC, ons uit. De organisatie werd opgericht in 2007 dankzij een samenwerking tussen AFD, de Franse  Officiële Ontwikkelingssamenwerking, de Laotiaanse regering en de leden van AGPC.

Sterkere koffieboeren

Door lid te zijn van AGPC wordt de positie van de koffieboeren versterkt. In de eerste plaats kunnen ze de kwaliteit van hun koffie aanzienlijk verbeteren dankzij de technische assistentie die geboden wordt. Daarnaast, kunnen ze beter het hoofd bieden aan elke vorm van uitbuiting.Ten slotte heeft ook het Fair trade label (FLO) en de biologische certificatie een belangrijke invloed: enerzijds op hun inkomen omdat ze de producten tegen hogere prijzen kunnen afzetten op het circuit van de eerlijke handel en anderzijds stelt het hen in staat te investeren in opleiding, gezondheidszorg, verwerkingsmachines, enz.

AGPC heeft ongetwijfeld een sterke sociaal-economische impact op de gehele lokale bevolking. Dit is ook de reden waarom Alterfin in deze organisatie investeert sinds 2009.

Kredieten toegekend door Alterfin

“In 2009 kende Alterfin een eerste lening van 205.000 dollar toe aan AGPC. Zo werd Alterfin AGPC’s eerste internationale financier” verklaart Hugo Couderé. “In 2010 en 2011 werden er nog twee leningen toegekend: éen van 400.000 en éen van 500.000 dollar. De leningen werden steeds binnen de termijn terugbetaald en de samenwerking met de Laotiaanse vereniging verliep steeds zeer vlot. In 2012 en 2013 kende Alterfin telkens een lening van 1 miljoen dollar toe aan AGPC. Deze nieuwe leningen worden gewaarborgd door het verkoopscontract met Malongo, invoerder en verdeler van AGPC’s koffie in Europa” vervolgt Hugo Couderé. Met de leningen van Alterfin, kan de vereniging de leden in het begin van de oogst financieren. De landbouwers hoeven dus niet te wachten op de uitvoer van hun koffie om een inkomen te krijgen.

Samenwerking tussen AGPC & Malongo

Malongo is de exclusieve invoerder en verdeler van AGPC’s koffie in Europa, een zeldzame variant van de robustakoffie die doordat ze geoogst wordt op de hoogvlakten, een mildere smaak krijgt. De robustakoffie wordt immers meestal geoogst op laagvlakten .

Afspraak op de Algemene Vergadering

Wenst u AGPC beter te leren kennen, kom dan zeker naar onze Algemene Vergadering op 29 maart 2014 in het Espace Jacqmotte (Hoogstraat 139, 1000 Brussel). Na de Algemene Vergadering volgt een panelgesprek met als thema “ Fair trade koffie uit Laos : de oogst van samenwerking”. AGPC zal hier vertegenwoordigd zijn door de heer Chansamone Lomany, directeur AGPC, en de heer Bounthong Thepkaisone, voorzitter van de producenten. Voor Malongo verwelkomen we de heer Jean-Pierre Blanc, algemeen directeur.

Gegevens over AGPC

Oprichtingsdatum: 2007
Alterfinpartner sinds 2009
Streek: Bolaven Plateau, Laos
Groepering van 2.650 families (15-20% van de families die koffie produceren in de regio)
Fair Trade (FLO) label en biologisch gecertificeerd
Krediet verleend door Alterfin : 1.000.000 USD

Nieuwsoverzicht

Login