CADESA: duurzame cacaoproductie

In België maakt chocolade integraal deel uit van het dagelijks leven. Deze lekkernij vind je in ieders keukenkast, in elke supermarkt en bij de vele gerenommeerde chocolatiers die ons land rijk is. Het lijkt alsof het nooit anders geweest is en de chocoladeproductie van alle tijden is.


Toch waarschuwen fervente voorstanders al jaren voor factoren die de productie van hoogwaardige cacao in het gedrang brengen.
Zo zijn de klimaatverandering, de toenemende wereldwijde vraag (ook in Azië heeft men steeds meer de smaak te pakken) en lokale economische redenen al uitgebreid besproken.
Een van de bedreigingen voor de cacaomarkt is het feit dat al te veel cacaoboeren nog steeds geen eerlijk loon naar werken krijgen, waardoor jonge boeren hun plantages laten voor wat ze zijn.

De missie van Alterfin is altijd geweest om duurzame initiatieven te verdedigen die sociaal, ecologisch en economisch coherent zijn, om zo te komen tot een echt kwaliteitsproduct waar de kleine producent een eerlijke prijs voor krijgt. Dat is een van de redenen waarom Alterfin steun biedt aan CADESA, een landbouwcoöperatie voor de ontwikkeling van de regio Sassandra in Ivoorkust.

Dankzij deze in 2003 opgerichte coöperatie is het gemiddelde gezinsinkomen van de aangesloten cacaotelers gestegen tot 4.100 euro per jaar, terwijl het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking onder de 1.700 euro per jaar ligt. De coöperatie telt inmiddels meer dan 2.000 leden in Sassandra, in het zuidwesten van het land.

Overigens is CADESA er dankzij de steun van Alterfin en aanverwante fondsen in geslaagd haar productie en verkoop van cacao de afgelopen twee jaar op te drijven van 3.500 naar 8.000 ton. Ongeveer een derde van de jaarlijkse productie is gecertificeerd door FLO (Fairtrade Labelling Organisations), UTZ en de Rainforest Alliance. Een groep van 200 aangesloten landbouwers doorloopt momenteel ook het proces om een biocertificaat te verkrijgen.

Via steun aan coöperaties zoals CADESA zet Alterfin zich in voor een verantwoorde cacaoproductie, zodat we nog vele jaren kunnen genieten van kwaliteitsvolle chocolade.

Wist u dit al?

Hoewel er cacao wordt geteeld in West-Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, is Ivoorkust alleen al goed voor 40% van de wereldwijde cacaoproductie. Deze activiteit draagt voor zo’n 10% bij aan het bbp van het land. De meeste consumenten beschouwen Latijns-Amerika als de bakermat van de cacaoboon, maar dat maakt de cacao die in Ivoorkust wordt geproduceerd niet minder kwaliteitsvol, zowel op het vlak van certificering als met het oog op lokale economische en sociale vooruitgang.

CADESA in tijden van COVID-19

Ontdek ook andere Ivoriaanse partners gespecialiseerd in cacao: SCEB Ecookim

Kom meer te weten over CADESA

Teken in op aandelen van Alterfin !

Nieuwsoverzicht

Login