De eerste leningen van Alterfin

Alterfin kon sterk starten dankzij de eerste leningen aan partners in het Zuiden.

Sindsdien voert Alterfin haar missie uit: toegang tot financiële diensten verlenen aan sociaal en economisch achtergestelde mensen.

Eerste kredieten

In 1995 verstrekte Alterfin haar eerste lening aan de Chileense wijncoöperatie ‘Los Perales’. Nog in 1995 volgden partners uit Peru en Ecuador. De eerste partners waren coöperaties van producenten die actief waren in de eerlijke handel. De financiering van microfinancieringsinstellingen en de werking in andere continenten begonnen kort daarna. 

En de burgers volgen

Al heel snel kwamen de RvB en de oprichters tot de vaststelling dat er niet genoeg middelen waren om de projecten te financieren. Het maatschappelijke kapitaal moest verhoogd worden; en dat is de reden waarom de aandelen van de vennoten vanaf 1995 aan particulieren aangeboden werden.

Die beslissing was een belangrijke stap in de geschiedenis van de coöperatie – een ‘mijlpaal’ volgens Jan en Hugo. 

Alterfin krijgt vorm

Om kapitaal aan te trekken, kon Alterfin op de steun van Triodos Bank rekenen. Wanneer Hugo en Bart de ‘Noord-Zuid’ spaarrekeningen promootten, kreeg Alterfin een commissie. En omgekeerd, wanneer de spaarders van Triodos vennoot van Alterfin werden, kregen ze een aantrekkelijkere rentevoet op hun spaarrekening bij Triodos. In die periode kende Alterfin “een rustige groei die altijd in overeenstemming met de eigen mogelijkheden was”, aldus Hugo.

Alterfin groeit!

De eerste jaren boekte Alterfin verlies omdat de startkosten gedekt moesten worden, een normale situatie voor elk beginnend bedrijf. Maar vanaf 1997 dekten de inkomsten van Alterfin de exploitatiekosten. En in 1998 boekte Alterfin haar eerste winst. In 2001 werd een eerste dividend van 1,5% aan alle vennoten uitgekeerd.

In de loop der jaren veranderde ook de samenstelling van de RvB; in 1998 trad de NGO SOS Faim tot de RvB van Alterfin toe en nam ze plaats naast Vredeseilanden en Triodos Bank. Die drie organisaties zijn vandaag nog altijd in de Raad van Bestuur vertegenwoordigd.

Alterfin telde bovendien ook hoe langer hoe meer particuliere vennoten die in de RvB vertegenwoordigd wilden zijn. Vandaag telt de raad acht leden, onder wie twee onafhankelijken en drie die de particuliere vennoten vertegenwoordigen.

Niet alleen Alterfin is gegroeid, maar ook de projecten in het Zuiden!

In onze volgende nieuwsbrief van maart 2015 kunt u lezen hoe de activiteiten in het Zuiden zich ontwikkeld hebben.

Enkele kerncijfers

Onze aanwezigheid in de wereld

De oprichting van Alterfin

Visie en ontstaan

De tijdlijn van Alterfin

Nieuwsoverzicht

Login