Door Alterfin gefinancierde fair trade producten

Onze vennoten vroegen er al langer naar en hier is hij dan eindelijk: de lijst van de door Alterfin gefinancierde producten en hun verkooppunten. Ontdek of herontdek deze producten en steun zo de boeren in ontwikkelingslanden! De lijst is beschikbaar.

Koffie, sterproduct van Alterfin

Ongeveer een derde van de fairtradeportefeuille van Alterfin gaat naar de financiering van koffie. In totaal worden 27 verenigingen van koffieproducenten over heel Zuid-Amerika, Afrika en Azië gefinancierd. 

De koffie van Comsa (Honduras) of Fapecafes (Ecuador) zijn ook verkrijgbaar in de Oxfam-Wereld Winkel in de smaken dessert, Highland, espresso en mokka.

Ontdek ook de Laotiaanse robusta bio koffie van onze partner CPC (ex-AGPC), uitgenodigd op onze laatste Algemene Vergadering. In Europa vindt u de koffie van deze coöperatie in de fair trade koffiepakketten van het merk Rombouts (te verkrijgen in de supermarkten en in de horeca).

De weldaad van honing

Er is niets beter om het immuunsysteem te versterken, keelpijn te verzachten of een kater uit de wereld te helpen, dan honing. Als de honing dan nog afkomstig is uit de eerlijke handel, smaakt die nog beter!

Alterfin financiert dit natuurlijke zoetmiddel sinds 2008 via de coöperatie Apicoop in Chili. De honing van Apicoop is verkrijgbaar in de Oxfam-WW in potten van 500g of 1kg. De coöperatieve telt 150 honingproducenten. Apicoop kweekt ook bosbessen die Alterfin eveneens financiert.

Na een periode van relatieve droogte de voorbije vier jaar, is het fenomeen El Niño ook in Chili aangekomen: er wordt een vochtiger seizoen verwacht, wat de productie van honing ten goede zal komen (een gebrek aan water en vorst in de winter hadden de oogst van vorig jaar aangetast).

(H)eerlijke bananen

Een dipje? Eet een banaan!

De banaan is een van de best verkochte eerlijke producten, met een marktaandeel dat in sommige Europese landen tot 54% gaat. In België gaat het om een marktaandeel van 10%. De Dominicaanse coöperatie Coopprobata is partner van Alterfin sinds 2011. Ze verpakken en exporteren elke maand tot 35.000 dozen naar Europa en de Verenigde Staten. De bio bananen van onze Ecuadoriaanse partner Urocal vinden we vooral terug in de multivruchtensappen van Ethiquable en Oxfam.

Zalig aperitieven

Vandaag investeert Alterfin meer dan 1,5 miljoen euro in drie wijncoöperaties: Sagrada Familia in Chili en La Riojana in Argentinië. Deze wijnen zijn verkrijgbaar in de Oxfam-Wereldwinkels. Het zijn vooral rode en witte wijnen (sommige hebben het bio label). U vindt er ook de brut schuimwijn van de coöperatie La Riojana. 

Kies voor fair trade bij het aperitief! 

Een godendrankje?

Cacao bekleedt de tweede plaats van de meest door Alterfin gefinancierde fairetradeproducten; 14% van de fairtradeportefeuille gaat naar dit product. Alterfin financiert acht cacaocoöperaties. In de Belgische winkels vindt u de chocolade van de coöperatie Ecookim (Ivoorkust). Ook verkrijgbaar als smeerpasta voor de zoetekauwen! Ethiquable biedt instant bio cacao aan van onze Ecuadoriaanse partner Urocal. Te koop bij de Oxfam-winkels.

Ga ook voor fair trade op het werk

En waarom geen eerlijke producten consumeren op het werk? De meeste cateraars bieden eerlijke menu’s aan en de meeste bedrijven die automaten verhuren, hebben ook eerlijke producten in hun aanbod. Neem een standpunt in en vraag je werkgever om duurzame en verantwoordelijke voedingsalternatieven. Meer info bij Fairtrade Belgium - www.fairetradeatwork.be.

Nieuwsoverzicht

Login