Eximcruz in Bolivia

Bescherming van het Amazonewoud dankzij de financiering van de paranoot

Dankzij interviews met onze partners en hun eindbegunstigden kunnen we onze aanpak valideren en meer inzicht krijgen in onze impact als sociale investeerder. Onze analyses in het werkveld bevestigen de belangrijke rol van Alterfin bij de verbetering van de levensomstandigheden van kansarme mensen in ontwikkelingslanden. Een voorbeeld hiervan is onze partner Eximcruz in Bolivia.
Deze organisatie is gevestigd in een van de armste landen van Zuid-Amerika. Meer dan 37% van de Boliviaanse bevolking leeft onder de nationale armoedegrens, waarvan 60% op het platteland. In samenwerking met meer dan 1.000 plukkers uit het Amazonegebied brengt Eximcruz paranoten met fairtradecertificaat op de markt. Bovendien biedt de organisatie een stabiel inkomen aan 124 vrouwen die de geplukte noten verder verwerken.

  
Ontbossing is helaas voor velen een belangrijke bron van inkomsten, maar de paranoot werpt zich nu in de strijd als alternatief. Het WWF spreekt dan ook van “de noot die kan bijdragen tot het behoud van het Amazonewoud”. Aangezien 75% van de plaatselijke economische activiteit voortvloeit uit de oogst van deze vrucht, heeft men er alle baat bij om dit ecosysteem in stand te houden.

De casestudy in cijfers

Om haar impactstrategie te valideren, heeft Alterfin een diepgaande studie uitgevoerd naar haar rol als investeerder en naar de sociaal-economische impact van Eximcruz op de begunstigden.
Daarvoor hebben we met het team van Eximcruz gesproken en 100 interviews afgenomen met zowel de notenplukkers als de vrouwen die in de verwerkingsfaciliteiten werken.

Hieruit blijkt dat 85% van de notenplukkers een betere prijs krijgt. Hun inkomen ligt zo 70% hoger dan het nationale minimumloon.

  

De gesprekken bevestigen dan ook dat Alterfin een belangrijke rol vervult. Zo ervaart 97% van de plukkers meer gemoedsrust en welbevinden sinds hun samenwerking met Eximcruz. Bovendien helpen zij het delicate en kostbare ecosysteem van het Amazonewoud te behouden.

   Wilt u zich samen met ons inzetten voor de financiering van organisaties zoals Eximcruz?
                                              Teken in op aandelen van Alterfin

Nieuwsoverzicht

Login