Getuigenis: van mijnen naar mango's dankzij microkredieten

Ma Thi Thi Cho is klant bij Proximity Finance, een microfinancieringsinstelling (MFI) in Myanmar waarvan 95% van de klanten op het platteland woont. Alterfin heeft in 2018 een eerste lening toegekend aan Proximity Finance zodat nog meer mensen een beroep kunnen doen op de diensten van deze MFI op die manier en hun leven in eigen handen nemen.

Een moeilijk begin

Het huwelijk van Ma Thi Thi Cho en haar man U Phoe Htaw liep aanvankelijk niet over rozen. Ze woonden in een bamboehuisje met rieten dak, en het geld dat ze verdienden als seizoenarbeider in de landbouw volstond niet om in hun levensonderhoud te voorzien.

U Phoe Htaw moest daarom honderden kilometers ver weg in de jademijnen van Hpakant in het noorden van het land gaan werken. Een regio die bekendstaat als de 'wild wild east' en een barslechte reputatie heeft vanwege de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden.

Verkopen tegen lage prijzen

Met het geld dat haar man haar jarenlang opstuurde, kon Ma Thi Thi Cho uiteindelijk een eigen stukje grond van 2,5 hectare kopen. Een eerste stap in de goede richting voor het jonge koppel. Nu moest ze nog het nodige kapitaal zien te vinden om werk, maïszaad en meststoffen te betalen. Ze ging hiervoor noodgedwongen aankloppen bij lokale opkopers die haar geld enkel wilden lenen op voorwaarde dat ze haar producten ver onder de marktprijs aan hen zou verkopen.

"Ik moest elk seizoen minstens 1 miljoen kyat (580 euro) lenen bij deze geldschieters", herinnert Ma Thi Thi Cho zich. "Het was al moeilijk genoeg om meer te produceren, en ik moest extra hard werken om het geleende geld terug te betalen."

proximity finance

Microfinanciering biedt uitweg

Op dat moment kwamen de kredietbeheerders van Proximity Finance naar het afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied waar Ma Thi Thi Cho woont. Bijna de helft van de zowat 160 gezinnen in het dorp sloot een lening af bij Proximity Finance.

Met behulp van microkredieten van 250.000 kyat (145 euro) per seizoen, tegen een lager rentetarief, was Ma Thi Thi Cho in staat om haar geldschieters terug te betalen. Ze kon ook haar oogst tegen betere prijzen verkopen aan andere opkopers.

Met de opbrengst van haar maïsoogst van 8,2 ton en het loon van haar man, kocht Ma Thi Thi Cho nog eens 2 hectare maïsvelden en 1,5 hectare rijstvelden. Voor de volgende oogst kocht Ma Thi Thi Cho meer zaaigoed en meststoffen, waardoor ze de opbrengst kon verdubbelen. In plaats van haar oogst in onmiddellijk te verkopen, stockeerde ze die in afwachting van een hogere prijs. Zo spaarde ze genoeg geld bijeen en kocht een motorrijwiel voor haar verplaatsingen, twee buffels voor de rijstvelden, een tractor en materiaal voor de renovatie van haar huis.

proximity finance

Ma Thi Thi Cho vertelt hoe de microkredieten van Proximity Finance haar leven hebben veranderd.

Een beloftevolle toekomst

Ma Thi Thi Cho is dit jaar begonnen met het planten van mangobomen in de maïsvelden. Ze heeft de handen meer dan vol en haar man is naar huis teruggekeerd om haar te helpen.

"Ik heb een dochter van acht jaar en een zoontje van vijf. We hebben dringend een groter en warmer huis nodig, daarom wil ik ons huis volgend jaar renoveren", vertelt ze ons.

Het dorp heeft maar één middelbare school. Om verder te studeren moeten de jongeren naar de stad, en dat is duur. Ma Thi Thi Cho heeft haar beslissing al genomen: "Over zes of zeven jaar zijn de mango's klaar om te oogsten, precies rond de tijd dat mijn dochter haar ingangsexamens voor de universiteit moet afleggen. Ze zal dus hopelijk kunnen verder studeren."

Proximity Finance heeft in totaal aan 188.000 klanten in Myanmar kredieten verstrekt. Zo kunnen al deze gezinnen net als Ma Thi Thi Cho stap voor stap en krediet na krediet aan een betere toekomst werken.

proximity finance


Interview gemaakt door Proximity Finance.

Nieuwsoverzicht

Login