Kwale in Kenya: een partner die durft te vernieuwen

Kwale is een Kenyaans bedrijf dat fairtrade en biologische kokosolie verkoopt. Op enkele jaren tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler in de lokale landbouweconomie. De kustzone waar Kwale is gevestigd, leeft hoofdzakelijk van het toerisme waardoor deze streek economisch zwakker staat dan de rest van het land. De komst van Kwale gaf aan 1.400 landbouwers uit een veertigtal naburige dorpen de kans om met een betrouwbare en eerlijke partner samen te werken om hun kokosnoten te verkopen. Kwale is op die manier de grootste niet-toeristische werkgever van de streek geworden.

Ontstaan van Kwale

Kwale werd in 2010 opgericht en in 2013 verkreeg ze de erkende fairtrade- en biocertificaten. Sinds kort heeft zijn activiteiten op de lokale markt toegespitst. Kwale verkoopt er producten met toegevoegde waarde, zoals kokosmelk, kokoszalf en andere derivaten van kokosnoten. Het bedrijf kan daardoor hogere winstmarges hanteren zodat de kokosnootboeren op termijn een betere prijs kunnen krijgen.

De regionale economische activiteit stimuleren

Hoewel kokosmelk in se als een weinig waardevol product beschouwd wordt, beschikt het toch over verscheidene niet te onderschatten troeven. Kokospalmen groeien in een zanderige bodem en produceren het hele jaar door noten. Dat levert de landbouwers een permanent inkomen op, wat een belangrijk voordeel is.

Kwale garandeert om de volledige notenproductie van de boeren tegen een vaste prijs op te kopen. De boeren verbinden er zich op hun beurt toe om de 'fairtrade-normen' na te leven. De onderneming draagt de kosten voor de dubbele certificatie en levert bijkomende diensten, zoals opleidingen over goede landbouwpraktijken en het onderhoud van de aanplantingen.

De fairtradepremie wordt gebruikt om projecten te financieren die de hele gemeenschap ten goede komen. Over het gebruik van die premie beslist een comité dat samengesteld is uit verkozen boeren en uit vertegenwoordigers van het personeel en de directie.

In 2017 bedroeg de premie 30.000 euro. Met dat bedrag heeft Kwale schoolbanken gekocht voor twee scholen, jonge kokosplantjes bezorgd aan de boeren en bepaalde uitgaven van de boeren (onder andere maaltijden, vergaderingen en opleidingen) en de bedienden (onder andere ziekteverzekering en maaltijden).

Om al deze redenen financiert Alterfin sinds 2017 Kwale - en dat is bijzonder zinvol in een regio waar de natuurlijke en menselijke rijkdommen op een duurzame en eerlijke manier tot ontwikkeling gebracht moeten worden.

Nieuwsoverzicht

Login