Onze CO2-voetafdruk

Als impact investeerder wil Alterfin wereldwijd een positieve verandering teweegbrengen op sociaal en ecologisch vlak. We vinden het dan ook erg belangrijk om duurzaamheid te integreren in onze dagelijkse activiteiten en interne werking. Daarom verhuisden we in mei 2019 naar Mundo-Madou, één van de centra uitgebaat door Mundo-Lab, ontworpen om de impact op het milieu te minimaliseren. Dankzij de keuze voor een groene energieleverancier en de installatie van zonnepanelen is de gebruikte energie 100% hernieuwbaar. Water- en energieverbruik wordt beperkt door de implementatie van efficiënte water- en verlichtingssystemen. Verder gebruiken we op dagelijkse basis producten met fairtradelabel, sorteren we ons afval en gebruiken we gerecycleerd papier en ecologische onderhoudsproducten. Alle medewerkers van Alterfin dragen bovendien elk hun steentje bij door te kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer en de fiets, of door zich te voet te verplaatsen.

2020 zal de annalen ingaan als het jaar van de COVID19-pandemie. Door het verplichte telewerk zijn de CO2-emissies afkomstig van het kantoorverbruik en de verplaatsingen van onze medewerkers flink gedaald. In normale tijden hangt onze CO2-uitstoot grotendeels af van de vluchten die de investment managers nemen. Maar aangezien we vanaf maart 2020 onze partners niet meer konden bezoeken, zijn de emissies als gevolg van die opdrachten sterk afgenomen.

COMPENSATIE VAN DE CO2-UITSTOOT

Om onze CO2-uitstoot te compenseren, werken we bij Alterfin sinds 2015 samen met onze partner Acopagro, een coöperatie van cacaoproducenten in de regio San Martín in het noorden van Peru. Via Acopagro financieren we ieder jaar de aanplanting van bomen bij de producenten die lid zijn van de coöperatie. Op die manier kunnen we een hoeveelheid CO2 vangen die overeenstemt met onze uitstoot van het voorgaande jaar. In 2020 hebben we in totaal 12.000 bomen geplant om onze uitstoot van 2019 te compenseren.

MINDER CO2-UITSTOOT DANKZIJ DE KEUZE VAN ONS KANTOOR

In mei 2019 verhuisde Alterfin naar Mundo-Madou, waar de kantoren op een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde manier worden uitgebaat. In 2020 heeft het centrum de prijs voor ‘Circulaire Werf’ van Be Circular ontvangen voor de renovatie van haar gebouwen. Daarbij werd in samenwerking met vakmannen en beschutte werkplaatsen bijna 30 ton materiaal gerecupereerd en hergebruikt, van scheidingswanden, verlichting en deuren tot meubilair en isolatiemateriaal.

Meer info op Mundo-Madou

ONZE CONSUMPTIE OP KANTOOR

Als sociale investeerder actief in fair trade mocht Alterfin twee keer een 'Havelaar' ontvangen. Deze beloning wordt door Max Havelaar België uitgereikt aan alle bedrijven die dagelijks gebruik maken van producten met het fair trade label.

Alterfin ontving een ‘Havelaar – 2 sterren’ voor het exclusieve gebruik van fair trade producten op de werkvloer, zoals koffie, thee, suiker, snacks, fruitsap, etc.

ONZE ANDERE KLEINE DAGELIJKSE GEBAREN
  • Consumptie van fair trade koffie, thee en chocolade
  • Consumptie van biologische/fair trade taarten en koekjes voor vergaderingen
  • Bestellingen bij Green Attitude en/of Exki en andere biologische cateraars
  • Bestellingen bij fair trade & biologische traiteurs voor de Algemene Vergadering & het Team Seminar
  • Gebruik van gerecycleerd papier
  • Gebruik van kraantjeswater om het gebruik van plastic flessen te vermijden

Nieuwsoverzicht

Login