Onze CO2-voetafdruk

Alterfin probeert voortdurend haar positieve impact op maatschappij en milieu te vergroten. Daarom hanteren we een duurzame benadering in onze dagelijkse activiteiten en interne werking. We houden onze CO2 -voetafdruk zo klein mogelijk en compenseren de uitstoot die we niet kunnen vermijden. Net als vorig jaar heeft in 2021 de coronacrisis onze werkwijze danig verstoord. Enerzijds waren de bezoeken aan onze partners en dus het aantal vliegreizen, vooral internationaal, erg beperkt. Anderzijds bleef telewerk de regel, hoewel een geleidelijke terugkeer naar kantoor gedurende bepaalde perioden van het jaar mogelijk was. Daarom is de CO2 -uitstoot per voltijds equivalent in 2021 opnieuw gedaald tot een uitzonderlijk laag niveau.

COMPENSATIE VAN DE CO2-UITSTOOT

De emissies van het kantoorverbruik en de verplaatsingen van de medewerkers daalden in 2020 sterk door het verplichte telewerk. In 2021 zijn die emissies opnieuw licht gestegen naar aanleiding van de versoepelingen omdat onze medewerkers geleidelijk konden terugkeren naar kantoor. Om onze koolstofimpact te compenseren, werken we bij Alterfin sinds 2015 samen met Acopagro, een coöperatie van cacaoproducenten in de regio San Martín in het noorden van Peru. Via Acopagro financieren we ieder jaar de aanplanting van bomen bij de producenten die lid zijn van deze coöperatie. Op die manier kunnen we een hoeveelheid CO2 vangen die overeenstemt met onze uitstoot van het voorgaande jaar. In 2021 hebben we in totaal 2.682 bomen geplant om onze uitstoot van 2020 te compenseren.

MINDER CO2-UITSTOOT DANKZIJ DE KEUZE VAN ONS KANTOOR

In mei 2019 verhuisde Alterfin naar Mundo-Madou, waar de kantoren op een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde manier worden uitgebaat. In 2020 heeft het centrum de prijs voor ‘Circulaire Werf’ van Be Circular ontvangen voor de renovatie van haar gebouwen. Daarbij werd in samenwerking met vakmannen en beschutte werkplaatsen bijna 30 ton materiaal gerecupereerd en hergebruikt, van scheidingswanden, verlichting en deuren tot meubilair en isolatiemateriaal.

Meer info op Mundo-Madou

ONZE CONSUMPTIE OP KANTOOR

Als sociale investeerder actief in fair trade mocht Alterfin twee keer een 'Havelaar' ontvangen. Deze beloning wordt door Max Havelaar België uitgereikt aan alle bedrijven die dagelijks gebruik maken van producten met het fair trade label.

Alterfin ontving een ‘Havelaar – 2 sterren’ voor het exclusieve gebruik van fair trade producten op de werkvloer, zoals koffie, thee, suiker, snacks, fruitsap, etc.

ONZE ANDERE KLEINE DAGELIJKSE GEBAREN
  • Consumptie van fair trade koffie, thee en chocolade
  • Consumptie van biologische/fair trade taarten en koekjes voor vergaderingen
  • Bestellingen bij Green Attitude en/of Exki en andere biologische cateraars
  • Bestellingen bij fair trade & biologische traiteurs voor de Algemene Vergadering & het Team Seminar
  • Gebruik van gerecycleerd papier
  • Gebruik van kraantjeswater om het gebruik van plastic flessen te vermijden

Nieuwsoverzicht

Login