Peru: Casil in tijden van COVID-19

DE OOGST BLIJVEN FINANCIEREN IN TIJDEN VAN COVID-19

De landbouwsector heeft bijzonder goed standgehouden tijdens de COVID-19-pandemie. Tal van landbouwers hebben al te maken gehad met tegenslagen en overmacht, zoals natuurrampen, gevolgen van de klimaatverandering of politieke instabiliteit. Hun aanpassingsvermogen en veerkracht zijn dus echt indrukwekkend. Overigens blijft de landbouw een cruciale sector. Iedereen heeft immers voedsel nodig, het is een absolute basisbehoefte. Ongeveer 60% van de jaarlijkse uitbetalingen van Alterfin gaat naar landbouwers: de totale impact van de crisis op de coöperatie is dus relatief beperkt.

NIEUWE LENING VOOR PERUAANSE KOFFIECOÖPERATIE CASIL

In Peru is de meeste koffieproductie afkomstig van kleine landbouwbedrijven. De coöperatie CASIL, opgericht in 1966, was een van de eerste organisaties die kleine koffieproducenten in het noordoosten van het land samenbracht, en intussen werken we er al bijna 15 jaar mee samen! Om te tonen dat we ook tijdens deze pandemie begaan blijven met de producenten, hebben we een nieuwe lening toegekend.
Met het oog op de veerkracht van de sector, de oogstvooruitzichten voor dit jaar en de belangrijke rol die CASIL voor haar 200 leden speelt, hebben we begin juni een nieuwe kredietlijn van 600.000 USD geopend. Deze kredietlijn maakt het mogelijk om de jaarlijkse koffieoogst van de producenten te financieren. Gezien de omstandigheden van de pandemie hebben we wel onze analyse aangescherpt van de importeurs die koffie bij de coöperatie zullen aankopen, om zeker te zijn van hun solvabiliteit en hun engagement.

We werken sinds 2006 samen met CASIL en zijn momenteel hun enige internationale kredietverstrekker. Onze kredietlijn is dan ook essentieel voor CASIL. Zonder deze lening zou de coöperatie de koffieproductie van haar leden niet kunnen opkopen.

HET BELANG VAN CASIL IN PERU

De coöperatie telt 200 leden in de provincie San Ignacio in het noorden van het land. De producenten verbouwen er doorgaans koffie op een paar hectare grond waar schaduwbomen, bananen, maïs en bonen groeien. De koffiebessen worden zorgvuldig geoogst en gesorteerd, en vervolgens verpulverd, gefermenteerd, gewassen en gedroogd met behulp van hun eigen micromolens. 

Naast het in de handel brengen van de productie voert de coöperatie activiteiten uit die van cruciaal belang zijn voor kleine producenten. De investeringen in de basisinfrastructuur, zoals de verbetering van de wegen en de bouw van lokale magazijnen, evenals de voorbereiding van de koffie voor de export, worden allemaal gecoördineerd door CASIL, dat de traceerbaarheid en de kwaliteitscontrole garandeert. CASIL biedt de producenten ook voorfinanciering, opleiding en technische bijstand om hen te helpen bij het verkrijgen en behouden van het bio- en fairtradecertificaat. 95% van de koffieverkoop vindt immers plaats op de fairtrade- en/of bio-markten!

Door zich te richten op de productie van hoogwaardige, gecertificeerde koffie, stelt CASIL hen in staat om met lokale en internationale inkopers te onderhandelen over uitstekende prijzen, wat de producenten direct ten goede komt.

De coöperatie bestaat nu bijna 54 jaar en heeft in de loop der jaren een sterke band opgebouwd met de plaatselijke gemeenschap. Dankzij de inspanningen van de coöperatie kunnen de leden ongetwijfeld beter in hun levensonderhoud voorzien.

Nieuws van andere partners in deze coronatijden: SCEBCADESA, Oxus

Wilt je kleine producenten in ontwikkelingslanden ondersteunen tijdens de COVID-19-crisis?Teken in op aandelen!

Nieuwsoverzicht

Login