Vrouwelijke emancipatie in Ghana dankzij de baobab

Sinds het ontstaan van Alterfin in 1994 spelen vrouwen een centrale rol in onze investeringsstrategie, omdat zij over het algemeen meer invloed hebben op ontwikkeling dan mannen. Wanneer vrouwen een grotere economische zelfstandigheid verwerven, zijn de voordelen voor het huishouden groter omdat ze gemiddeld meer geld besteden aan onderwijs, gezondheid en voeding voor hun gezin. Vandaag, ter ere van Internationale Vrouwendag, vertellen we over een nieuwe samenwerking die de kwetsbare positie van vrouwen in rurale gebieden verbetert. We reizen daarvoor naar Ghana, waar meer dan 4.700 onderneemsters inkomsten genereren dankzij de baobabboom.

Het droogseizoen in Ghana duurt maar liefst 7 maanden en is traditioneel gekenmerkt door een terugval in landbouw en beperkte inkomsten voor gemeenschappen op het platteland. Vrouwen zijn tijdens deze periode vaak genoodzaakt om te werken als hoofdportier op lokale markten om geld bij te verdienen. Ze moeten hiervoor hun gezin achterlaten en brengen hun eigen veiligheid in gevaar door ver van huis te reizen. De baobabboom brengt daarom hoop in de meest behoeftige tijd van het jaar, want recht in het midden van het droogseizoen zijn haar vruchten rijp en klaar om geoogst te worden.

En dit is exact waar sociale inkoper Aduna en Alterfin het verschil maken voor al deze vrouwen, want dankzij de commercialisering van de baobab is er verbetering op komst. Baobabbomen groeien niet op plantages, maar in het wild, en zijn daarom eigendom van de gemeenschap. Vrouwen, die traditioneel gezien uitgesloten zijn van recht op grondbezit en economische kansen, hebben dus wél toegang tot de bomen. Door de vruchten te verzamelen en te verkopen kunnen ze inkomsten genereren tijdens het droogseizoen.

In 2021 nam Alterfin de beslissing om Aduna te financieren zodat deze organisatie haar impact bij de Ghanese bevolking kan vergroten. Via de samenwerking met een lokale NGO integreert Aduna duizenden vrouwen in een eerlijke en biologische baobab-waardeketen. De aanpak van deze nieuwe partner sluit volledig aan op onze investeringsstrategie om alleen organisaties te financieren waar we een significant verschil kunnen maken op sociaal en ecologisch vlak. Zonder Aduna zou de investering te riskant zijn geweest en hadden we de situatie van deze duizenden kwetsbare vrouwen niet kunnen verbeteren.

Ter plaatse koopt Aduna de vruchten van de pluksters op om de verwerkte producten als superfoods te exporteren naar Europa, waardoor nieuwe markten voor de baobabproducten ontstaan. Aduna verzamelt de vruchten rechtstreeks in de dorpen via de NGO, zodat de vrouwen bij hun gezinnen kunnen blijven. Zij hebben een stabiel inkomen dat 1,7 maal het minimumloon bedraagt en ontvangen een biologische premie van 10%. Bovendien wordt een deel van de inkomsten vooraf betaald, wat zeer uitzonderlijk is, en is er een coöperatief fonds opgericht om de vrouwen te ondersteunen in noodgevallen. Via de coöperatieve structuur worden de vrouwen bovendien ook begeleid door trainingen op vlak van gender, financiële geletterdheid en milieuproblematieken. Zodra de vruchten geoogst zijn, worden ze tot poeder verwerkt in een plaatselijk verwerkingscentrum dat door Aduna is opgezet, waardoor zij extra werkgelegenheid creëren voor meer dan 600 vrouwen.

Getuigenis: Weniamo Kwarayire

"Ik verkoop mijn baobabvruchten aan Aduna en werk in het verwerkingscentrum. Zo kan ik meer tijd thuis doorbrengen en tegelijkertijd heb ik een beter inkomen. Met het geld hebben we het schoolgeld van onze dochter betaald en fietsen gekocht voor de 2 jongste kinderen om 7 km te kunnen afleggen naar de lagere school. Tijdens het droogseizoen moeten we ons geen zorgen maken, want we kunnen ons gezin van eten voorzien. Dankzij mijn eigen inkomen heb ik nu ook meer inspraak in het huishouden.


Een recente impactstudie toont aan dat dankzij de inkomsten van de baobabvrucht het droogseizoen stilaan de betere tijd van jaar wordt met een toename van 200% van het inkomen van de huishoudens. Al deze Ghanese families kunnen de droge periode dus met vertrouwen ingaan omdat zij weten dat zij voldoende middelen hebben om voor hun gezin te zorgen. Bovendien hebben vrouwen meer inspraak over de uitgaven en kunnen zij hun inkomen besteden aan essentiële zaken zoals onderwijs en gezondheidszorg, waardoor ze een sterke sociale impact hebben op de samenleving. Dankzij Alterfin en Aduna transformeert de dynamiek van deze Ghanese huishoudens en hebben al deze vrouwen voortaan een sterkere stem en onbetwistbare economische kracht.

Wil je het engagement van Alterfin voor vrouwelijke producenten en ondernemers ondersteunen en jouw bijdrage aan meer dan 2,7 miljoen vrouwen versterken?

Teken in op aandelen

Nieuwsoverzicht

Login