Nyamurinda: vrouwen centraal in de duurzame ontwikkeling van Rwanda
Nyamurinda: vrouwen centraal in de duurzame ontwikkeling van Rwanda

Nyamurinda: vrouwen centraal in de duurzame ontwikkeling van Rwanda

In de wijdse groene heuvels van Nyamagabe in Rwanda vinden we Nyamurinda, een kleine koffieboerderij uitgebaat door Immaculée en Francine,
twee zussen met een uniek verhaal en een uitzonderlijk project. 


In 1994 verloren Immaculée en Francine hun volledige gezin tijdens de Rwandese genocide en moesten ze noodgedwongen op de vlucht slaan. Na de genocide keerden ze terug naar hun geboortestreek om koffie te telen op het stukje landbouwgrond van hun ouders. In 2015, na 6 jaar hard werken, ontstond hun koffiespoelplaats: Nyamurinda Coffee Mountain.

Nyamurinda staat voor veerkracht, waardigheid en vrouwelijke onafhankelijkheid:

“Wij zijn overwinnaars van de genocide.
Nyamurinda Coffee Mountain is een duurzame oplossing
om de wonden uit ons verleden te helen.”

Immaculée Mukamana & Francine Nyiramana,
Nyamurinda


Immaculée en Francine werken aan een betere toekomst voor zichzelf en voor meer dan 1.400 families in omliggende dorpen. Ze geloven sterk dat wanneer vrouwen economisch zelfstandig zijn, dit een positieve impact heeft op het welzijn van het hele gezin. Vanuit die overtuiging werken ze voornamelijk samen met vrouwelijke producenten, wat enorm uitzonderlijk is in de koffiesector. 

Betrokkenheid van vrouwen bij Nyamurinda:

  • 100% eigendom van vrouwen: 2 vrouwelijke oprichtsters

  • 86% van de werknemers zijn vrouwen

  • 77% van de koffieboeren zijn vrouwen

De aanpak van Immaculée en Francine wekt de interesse van vele andere lokale producenten. Ze kunnen de vraag echter niet meer bijhouden door een tekort aan financiële middelen. Lokale banken nemen het risico niet hen een lening toe te kennen omdat de kleine koffiespoelplaats niet volstaat als waarborg. En daar komt Alterfin als eerste internationale investeerder in het plaatje. In maart 2021 hebben wij onze eerste lening uitgekeerd aan Nyamurinda, met extra steun van hetAlterfin Garantiefonds.

“Dankzij de financiering van Alterfin kunnen we meer koffiekersen inkopen bij de boeren en grotere hoeveelheden verwerken op onze koffiespoelplaats. De producenten worden op hun beurt tijdig betaald voor hun oogst. Ze krijgen een goede prijs voor hun koffiekersen en hebben een hoger inkomen dan voordien om voor hun gezin te zorgen. Zo krijgt Nyamurinda een goede reputatie in de sector. Ook onze eigen werknemers kunnen we op tijd en correct betalen en we werken dus samen met een heel bekwaam team. Dankzij dit alles hebben we hele hoge scores behaald voor de kwaliteit van onze koffie!”

Immaculée & Francine, Nyamurinda Coffee Growers

Nyamurinda zal meer koffie op de markt kunnen brengen en nog meer lokale koffieproducenten een correcte prijs bieden voor hun oogst. Emancipatie en zelfredzaamheid zullen centraal staan in de toekomst van de Rwandese bevolking, dankzij de eerlijke en duurzame koffieproductie van Nyamurinda.


Nellia Mukamukrisito, koffieproducente bij Nyamurinda:

“Met dit bericht wil ik Nyamurinda en Alterfin bedanken omdat ze sinds hun samenwerking de koffieboeren rond de koffiespoelplaats kunnen voorfinancieren voor hun oogst. Dankzij de opbrengst van mijn koffiekersen heb ik het schoolgeld van mijn kinderen op tijd en zonder rente kunnen terugbetalen.”Een uniek verhaal, een unieke koffiesmaak

Nyamurinda verwerkt koffie van haar eigen plantage en van kleine koffieboeren in West-Rwanda. De koffie wordt op de spoelplaats geroosterd en vervolgens lokaal verkocht en ook internationaal geëxporteerd.

De producenten telen de koffie in de nabijheid van het Nyungwe oerwoud, in het verlengde van de bergen van de Congo-Nijl kloof. De zandleembodem is hier erg gunstig en goed waterdoorlatend, wat zorgt voor een unieke smaak en koffie van hoge kwaliteit.
In volgende reportage (in het Engels), vertellen Immaculée en Francine meer over hun verleden en over hun visie voor Nyamurinda: 

Bekijk de reportage


Versterk uw steun aan Alterfin en haar partners! Dankzij uw bijdrage kunnen wij organisaties met een uniek verhaal en een bewezen sociale impact, zoals Nyamurinda, blijven ondersteunen.

Login