Fondsen beheerd door Alterfin voor andere organisaties
Fondsen beheerd door Alterfin voor andere organisaties

Fondsen beheerd voor andere organisaties

Alterfin heeft meerdere jaren ervaring met kredietverlening aan microkredietinstellingen en boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Deze ervaring stelt Alterfin sinds 2005 ter beschikking aan beleggingsfondsen die in deze sectoren willen investeren. Deze activiteit laat Alterfin toe extra fondsen aan te trekken voor haar partners.

Het Koning Boudewijn Fonds, de Boerenbond, NGO's, Alterfin en een aantal particuliere investeerders hebben het sociaal investeringsfonds Kampani opgericht in januari 2015.

Dit fonds is bestemd voor boerenorganisaties en hun bedrijven in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, die als te groot worden beschouwd om te genieten van microkrediet, maar ook te klein om een lening te verkrijgen van de traditionele banken.
De specificiteit van Kampani is kleine en middelgrote landbouwbedrijven te ondersteunen op lange termijn met een kapitaalsparticipatie.

Alterfin beheert de investeringen van dit fonds. Kampani begon zijn operaties in januari 2015.

Meer info op www.kampani.org

alterfin                     

Fefisol

In 2008 is Alterfin in samenwerking met SIDI en Etimos (een sociale investeringsmaatschappij in Italië) gestart met de oprichting van Fefisol, een fonds dat volledig is bestemd voor Afrika. Het fonds werd gelanceerd in september 2011.

Alterfins activiteiten in Afrika worden nu vooral ontwikkeld via dit fonds. Participaties, investeringen in lokale valuta en investeringen die technische assistentie vereisen zullen eerst worden voorgelegd aan Fefisol. Fefisol-fondsen kunnen ook worden gebruikt om financiering uit te breiden wanneer Alterfin geen bijkomende risico’s kan nemen.

Alterfin neem deel aan de Raad van het fonds en volgt de door Alterfin aangebrachte partners op. Het algemeen beheer van het fonds gebeurt door SIDI.

Fefisol wordt gefinancierd door :

alterfin              European Investment Bank             Fondation Caritas                       sidi                                                                   Développement International Desjardins               Crédit coopératif                    Norwegian Microfinance Initiative                  Etimos                

quadia logo

In 2016 startte Alterfin een samenwerking met NourriTerre, een financieringsprogramma van Quadia. Deze laatste is een in Zwitserland gereguleerde investeringsbeheerder die gespecialiseerd is in sociale- en milieufinanciering.NourriTerre ondersteunt ondernemers in de agro-voedingssector die een duidelijke afstemming vertonen met de principes van biologische en duurzame landbouw. Door de productie, transformatie en distributie van gezond, lokaal en biologisch voedsel te steunen, draagt NourriTerre bij aan de creatie van een innovatief, eerlijker en duurzamer economisch model dat mensen kan voeden terwijl het ook voor de planeet zorgt.

Alterfin is sinds februari 2016 een samenwerking gestart met het sociaal fonds ImpactAssets. Dit Amerikaanse fonds richt zich op investeringen met een sociale, ecologische en financiële return.

ImpactAssets biedt twee soorten leningen aan: werkkapitaal voor de financiering van een oogst (lening van maximaal 1 jaar) en leningen voor projecten op lange termijn, zoals de aankoop van een groot gebouw, apparatuur, etc. (lening van 3 tot 5 jaar).

Login