PAMF: microkredieten voor arme bevolking in West-Afrika

Product: 
Microkrediet

PAMF (Première Agence de Microfinance) is gevestigd in Burkina Faso en Ivoorkust. Geruggensteund door de investeringen van Alterfin, groeit de instelling jaar na jaar en bereikt het vooral op het platteland steeds meer mensen die geen toegang hebben tot financiële diensten.

PAMF opende haar deuren in Burkina Faso in 2006 en twee jaar later in Ivoorkust. Alterfin ondersteunt sinds 2014 de groei van deze microfinancieringsinstelling (MFI) die momenteel 18 vestigingen en meer dan 35.000 klanten telt in beide landen.

Een MFI actief op het platteland

Veruit de meeste klanten van PAMF leven op het platteland. 75% van de kredieten in Burkina Faso gaat naar landbouwactiviteiten. In Ivoorkust bedraagt dit cijfer 70%. PAMF heeft een uitgesproken ruraal karakter en bereikt een bevolkingsgroep die amper toegang heeft tot financiële diensten. De financieringsinstelling is in enkele jaren uitgegroeid tot een drijvende kracht voor ontwikkeling in beide landen.

Duurzame microkredieten

PAMF voert een zeer verantwoord kredietbeleid. Het selecteren van klanten, toekennen van kredieten en verhogen van bedragen van de kredieten gebeurt bijzonder zorgvuldig om problemen bij de terugbetaling te vermijden. PAMF spitst zich toe op leningen waarbij een groep mensen zich onderling borg stelt. Zo wordt de collectieve verantwoordelijkheid versterkt en worden de risico’s voor PAMF aanzienlijk verkleind. Het resultaat is een kredietportefeuille van uitzonderlijke kwaliteit.

Deze duurzame en doordachte aanpak maakt PAMF tot een partner met een groot maatschappelijk potentieel en een levensvatbaar businessmodel.

GETUIGENISSEN

"Dankzij microkredieten kunnen we ons leven verbeteren"

Lou Tra Irie maakt deel uit van een groep van 97 vrouwen in Ivoorkust die samen maïs, aardnoten en pepers verbouwen. Ze kregen een collectief krediet van PAMF voor de aankoop van een molen om rijst- en maïskorrels tot meel te vermalen.

”Met deze maalmachine kunnen we meer meel produceren om onze gezinnen te voeden”, vertelt Lou Tra. “We willen nog een tweede lening afsluiten om een waterput te bouwen en een hek te plaatsen, zodat het vee niet bij onze gewassen kan komen. Dankzij microkredieten en God kunnen we ons leven verbeteren.”

"PAMF leert me hoe ik mijn kapsalon beter kan uitbaten"

Kolo Soro, tot slot, is kapper in een buitenwijk van Korhogo in het noorden van Ivoorkust. Samen met zijn broer ontving hij een microkrediet van PAMF om hun kapsalon verder af te werken. “Vroeger bestond er geen microfinancieringsagentschap om geld te lenen. Hierdoor konden gezinnen en jongeren maar moeilijk een eigen zaak beginnen. PAMF heeft sinds enkele jaren een vestiging in deze regio waar we kleine bedragen kunnen lenen die we elke maand afbetalen. PAMF leert me daarbij hoe ik mijn kapsalon beter kan uitbaten en we hebben ook een spaarrekening bij hen geopend om onze uitgaven beter te beheren.

"De leningen zijn aangepast aan de oogstseizoenen"

Yardjouma Yeo vindt ook dat de dingen erop vooruitgaan. Dankzij microkredieten slaagt deze visser en cashewboer erin om de eindjes aan elkaar te knopen. “Het leven is niet gemakkelijk, maar dankzij de microkredieten van PAMF heb ik toch grotere visnetten kunnen kopen. De leningen zijn afgestemd op het oogstseizoen, zodat ik mijn lening kan terugbetalen wanneer ik mijn cashewnoten verkoop.”

Keer terug

Login