Unión El Ejido: een rurale MFI voor Ecuador

Product: 
Microkrediet

Unión El Ejido is een Ecuadoriaanse spaar- en kredietcoöperatieve die 36 jaar geleden ontstaan is in Cotacachi. 49 vennoten zijn bijeengekomen om elkaar te steunen bij ontwikkelingsprojecten rond landbouw, ambachten en opleiding.

Deze coöperatie bevindt zich in het kanton van Cotacachi, de provincie van Imbabura in het ‘Andes’-noorden van Ecuador. In dit gebied, woont 80% van de bevolking op het platteland met weinig ontwikkelde infrastructuur en een bevolking van verschillende etnische oorsprong (38% zijn inheemsen, wat met de grootste concentratie van het land overeenkomt), slechts 12% van de bevolking heeft een diploma van het secundair onderwijs en het niveau van analfabetisme is één van het hoogste van het land. Landbouw is de dominerende economische activiteit in de streek, maar het (natuur) toerisme en de ambachten worden steeds belangrijker.

Trouwens, de markt van inheemse producten van Otavalo is de voornaamste toeristische bestemming van het land.

De coöperatie biedt aan haar 8.500 vennoten volgende diensten: sparen, krediet, ontvangst van fondsen (opgestuurd door bijvb. familieleden die in het buitenland werken), vorming over coöperatieven en technische landbouwbegeleiding aangepast aan hun behoeften. Dankzij deze aanpassingen en haar ontwikkelingsvisie, heeft de groei van de coöperatie het mogelijk gemaakt om kantoren te openen in vergelegen kantons waar er geen financiële instellingen aanwezig zijn.

De ontwikkeling van Unión El Ejido werd voornamelijk verwezenlijkt dankzij het sparen van haar vennoten, maar dit was niet voldoende om de ver-gelegen vennoten te bereiken. Om die reden zocht de coöperatie naar financiële partners die hun visie van plattelandsontwikkeling op lange termijn zouden delen.

Alterfin en het financieringsfonds Fopepro (opgestart door Alterfin in 2009) beantwoordt aan deze financiële vraag sinds eind 2010. De 200.000 USD-financiering van Alterfin toegestaan in november 2010 werd gebruikt om de expansie van El Ejido voort te zetten o.a. door de opening van twee nieuwe kantoren.

Uit : Alterfin Info - december 2011

Keer terug

Login