Belang van duurzame samenwerkingsmodellen

Elke dag weer worden de kleine landbouwers in het Zuiden met talrijke problemen geconfronteerd. Eerst en vooral zijn ze aan talrijke risico’s onderhevig, zoals de klimaatverandering, epidemieën, schommelingen van grondstofprijzen, enz. Daarnaast maken de moeilijke toegang tot de markt en de wisselende vraag hen nog kwetsbaarder dan ze al zijn. In die omstandigheden is het moeilijk om een vast loon te verdienen en om onverwachte gebeurtenissen het hoofd te bieden. Maar niet het hele plaatje oogt zo somber. 

“Soms oogstten we veel bonen maar konden we ze niet verkopen, andere keren was de oogst kleiner maar vroegen de kopers om meer,” vertelt Nyambura ons, een boerin in Kenia. “Gelukkig verkoop ik nu mijn productie aan Vert Ltd. die vaste hoeveelheden tegen een vaste prijs koopt.”

Vert, een innoverend model

Vert is een Keniaans bedrijf dat verse vruchten en groenten naar Europa uitvoert. Het bedrijf dat in 2000 opgericht werd, heeft in de loop der jaren zijn bedrijfsmodel aangepast om beter tegemoet te komen aan de internationale markt en de Europese wetten. Vert heeft een duurzamer model ingevoerd en werkt nu direct met kleine, lokale landbouwers die in groep werken. Vert geeft de landbouwers technische steun om de kwaliteit van hun producten te verbeteren en om zich beter tegen eventuele problemen te wapenen. Ten slotte voert Vert, op eigen kosten, de nodige stappen uit om de ‘fair trade’ en ‘global gap’ (standaardcriteria voor het uitvoeren van groenten en fruit naar Europa) certificering te krijgen voor de producten die het bedrijf uitvoert.

Voordelen voor de kleine landbouwers

Door die talrijke voordelen hebben de kleine landbouwers die met Vert werken, toegang tot de markt en leren ze om hun aanplantingen beter te beheren. Ze maken nu ook deel uit van het fair trade circuit wat hen een reeks extra voordelen oplevert. In de eerste plaats ontvangen ze een minimumprijs, alsook een collectieve premie voor de hele groep landbouwers. Bovendien verlopen de controle en de beslissingsprocedures binnen elke groep democratischer en krijgen de landbouwers de kans om hun groenten naar nichemarkten te exporteren. De producten ten slotte zijn beter te traceren en de groenten worden op een milieuvriendelijke manier geteeld.

Kansen voor het grijpen

In totaal werken er in heel Kenia ongeveer 1.500 landbouwers met Vert samen. Dankzij die geografische spreiding beperkt Vert het risico van misoogsten als gevolg van weersomstandigheden. Om de risico’s nog meer te spreiden, wil het bedrijf nu ook mangopulp en passievruchten op de lokale markt verkopen. Heel wat landbouwers die al met Vert werken, hebben mangobomen staan. De landbouwers zouden dus ook die productie tegen een eerlijke prijs kunnen verkopen en zo meer verdienen. Hier gaat dus een heel nieuwe markt voor hen open, waarin ze een belangrijke speler kunnen worden.

“Een groot deel van mijn mango-oogst dient tot niets,” legt Nyambura uit. “We hopen dat we snel ook mango’s aan Vert kunnen verkopen. Dat levert ons een extra inkomen op dat we nodig hebben om onze gezinnen te onderhouden.”

Sinds 2014 financiert Alterfin Vert via Fefisol. 

 

Nieuwsoverzicht

Login