Une cliente d'une institution de microfinance
Une cliente d'une institution de microfinance

Chamroeun: krediettoegang voor Cambodjaanse vrouwen

Chamroeun is een Cambodjaanse microfinancieringsinstelling (MFI). Ze kent kredieten toe aan ongeveer 44.000 personen waarvan 83% vrouw is. Chamroeun mikt op de meest kwetsbare personen en kent hen heel lage microkredieten toe. Een gemiddelde lening bedraagt 160 euro.

De Franse vereniging Entrepreneurs du Monde lanceerde Chamroeun (‘vooruitgang’ in het Khmer) in 2006 om de toegang tot financiële diensten (krediet, spaarmogelijkheden, gezondheidsverzekering, enz.) te bevorderen voor de minst bedeelde gemeenschappen van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De MFI biedt ook uiteenlopende opleidingen aan, die gaan van financiële educatie tot omgaan met geweld binnen het gezin. Chamroeun telt vandaag 40 agentschappen in 14 Cambodjaanse steden en is van plan om verder uit te breiden in plattelandszones waar tal van mensen verstoken blijven van financiële basisdiensten.

Getuigenis van een cliënte van Chamroeun

Voordat Sa Ath in contact kwam met Chamroeun verkocht ze vis. Hoewel ze hard werkte, had ze maar een schamel inkomen. Sa Ath is ondernemend en wil haar kinderen een betere toekomst bieden. Ze beslist om een eethuisje te openen. Ze vroeg steun bij Chamroeun en verkreeg een eerste lening van 400.000 riel (86 euro), en vervolgens andere leningen om beetje bij beetje een extra tafel, stoelen, enz. te kopen. Sa Ath wil haar volgende lening gebruiken om te investeren in een televisie en zomeer klanten aan te trekken.

Dankzij de opleidingen van Chamroeun leerde Sa Ath om haar zaak en haar gezinsbudget goed te beheren. Ze leerde ook hoe ze ziekten kan voorkomen, hoe ze de opvoeding van haar kinderen het best aanpakt, enz. Ze is erin geslaagd om haar jongste dochter naar school te laten gaan, terwijl haar oudere kinderen die kans niet hadden. Ten slotte heeft Sa Ath haar eerste spaarboekje geopend om geld opzij te zetten voor nieuwe voorraden voor haar eethuisje, de uitgaven voor haar gezin en de schoolkosten van haar dochter te plannen.

“Hartelijk dank aan Chamroeun. Ze hebben vertrouwen in mij gesteld, zonder een waarborg te vragen. Ik verdien bijna dubbel zo veel als vroeger, we hebben een beter leven en mijn dochter kan naar school gaan. Mijn droom is dat ze kan studeren om een baan te krijgen in een bedrijf. Dat is de sleutel naar haar toekomst!”

Getuigenis en foto’s met de vriendelijke toestemming van Entrepreneurs du Monde.

Bekijk alle foto's van Chamroeun

Nieuwsoverzicht

Login