Fairtradewijn: (h)eerlijk genieten

Alterfin financiert sinds 2011 fairtradewijn van de Argentijnse coöperatie La Riojana. Focus op onze meest benevelende partner.

Kleine wijnboeren in Argentinië hebben te lijden onder erg lage marktprijzen, waardoor ze amper kunnen voorzien in de meest fundamentele behoeften van hun gezin. De beperkte middelen waarover ze beschikken zijn ontoereikend om te investeren in betere productiemethodes, zodat de productiviteit laag blijft en ze nauwelijks kunnen concurreren met de grote wijnproducenten.

Om hun situatie te helpen verbeteren, kunnen kleine wijnbouwers hun productie aanbieden op de fairtrademarkt. Kleinschalige familiebedrijfjes hebben zich op die manier georganiseerd in democratisch beheerde coöperaties. Dankzij het ‘Fairtrade’-label kunnen ze hun productiekosten dekken en hun landeigendommen behouden. Daarnaast ontvangen ze een extra fairtradepremie voor het opzetten van ontwikkelingsprojecten binnen hun gemeenschap.

‘La Riojana’ zet de toon

La Riojana zag het levenslicht in 1940 toen een groep wijnbouwers, voornamelijk bestaande uit Italiaanse immigranten, een coöperatie oprichtten in de Argentijnse provincie Cordoba. Deze regio was echter niet geschikt voor het verbouwen van wijn, zodat velen onder hen verhuisden naar de Chilecito-vallei in de traditionele wijnbouwprovincie La Rioja. De omstandigheden zijn er optimaal: veel zon, hooggelegen met grote temperatuurverschillen ’s nachts en overdag, een goede bodemkwaliteit en een lage vochtigheidsgraad.

La Riojana heeft zich tot eind jaren ’90 vooral toegelegd op het verhogen van de productie. Vanaf 1998 lag hun focus op het produceren van kwaliteitswijnen voor gecertificeerde afzetmarkten. In 2000 kreeg La Riojana het biolabel en in 2006 slaagde La Riojana er als eerste Argentijnse wijncoöperatie in het ‘Fairtrade’-certificaat te behalen.

De coöperatie nu

De coöperatie is uitgegroeid tot de grootste producent van eerlijke wijn ter wereld. La Riojana telt zo’n 500 leden, waarvan 70% kleinschalige producenten met minder dan 3 hectare landbouwgrond. Toch produceert de coöperatie grote hoeveelheden wijn (maximale verwerkingscapaciteit van 60 miljoen kilo druiven per jaar) dankzij haar eigen wijngaarden en de aanplantingen van middelgrote producenten. La Riojana heeft haar aanbod inmiddels uitgebreid met biologische olijfolie en biologisch druivensap zonder additieven.

Voordelen voor de wijnboeren

La Riojana biedt haar leden een groot aantal voordelen, met als belangrijkste troef de garantie dat de coöperatie de volledige oogst zal opkopen tegen een hogere prijs  dan de gewone marktprijs (25 tot 30% hoger). Verder biedt de coöperatie technische hulp, neemt ze de transportkosten voor haar rekening en stelt ze landbouwgrondstoffen ter beschikking tegen een lage prijs. Tot slot verzekert ze de wijngaarden collectief tegen hagel en beschikt ze over een eigen sport- en recreatiecomplex.

De impact van La Riojana is voelbaar in de hele regio. De coöperatie is er de grootste werkgever, met 275 permanente werknemers en 280 seizoenarbeiders tijdens de oogstperiode.

De fairtradepremies die de coöperatie ontvangt, worden geïnvesteerd in diverse projecten. Zo werd er een fonds opgezet dat renteloze microkredieten van maximaal één maandloon verstrekt aan de arbeiders van La Riojana. De kinderen van de werknemers krijgen een gratis pakket met schoolspullen, er werd een nieuwe waterinstallatie aangelegd en een middelbare school gebouwd in het afgelegen dorpje Tilimuqui. De eerstehulpposten in Tilimuqui en Mallligasta werden uitgerust met medische apparatuur en voorzien van medicijnen.

Financiering door Alterfin

Alterfin verleent sinds 2011 jaarlijks een krediet aan de Argentijnse coöperatie ter financiering van de oogst. In 2015 financierde Alterfin eveneens de aankoop van een verpakkingsmachine. La Riojana verzorgt immers de volledige productieketen van haar wijnen, van de oogst tot het eindproduct. In 2016 zorgde het klimaatfenomeen “El Niño” voor de slechtste oogst ooit. Gelukkig was de oogst in 2017 goed genoeg om het hoofd boven water te houden. La Riojana ziet de verkoop van haar wijnen in de Verenigde Staten en Azië stijgen. Zweden en Engeland blijven evenwel de grootste afnemers, gevolgd door ons eigen land. De wijnen van La Riojana zijn te koop bij Oxfam-Wereldwinkels. Door te kiezen voor deze eerlijke wijn steunt u de kleine wijnboeren in Argentinië. (H)eerlijk genieten dus, maar wel met mate… Proost!

Nieuwsoverzicht

Login