SCEB bewijst het: bio kan ook in Bandama


Het verhaal van SCEB (Société Coopérative Equitable du Bandama) in Ivoorkust begon in 2006. Een tiental cacaoproducenten lieten toen geleidelijk aan hun commerciële structuur los, omdat ze het niet langer pikten dat ze geen loon naar werken kregen.

Met de hulp van twee ngo’s sloten ze zich aan bij Ethiquable, dat hen steunt bij de productie van biologische fairtradecacao, een primeur in Ivoorkust! De coöperatie werd officieel opgericht in 2010 met 38 producenten.

Het was een hele uitdaging om de omslag te maken naar biologische cacaoteelt in een land met bijna uitsluitend intensieve landbouw. Maar dankzij regelmatige opleidingen in een drie jaar durende overgangsfase veranderde uiteindelijk de mentaliteit van de telers. Chemische productiemiddelen vervingen ze door natuurlijke compost, en in plaats van insecticiden gebruiken ze nu mengsels op basis van lokale planten. Door de cacaobomen nauwkeurig en systematisch te snoeien, is ook de opbrengst verhoogd. Het was een nooit eerder gezien initiatief in het land!

Vandaag verenigt SCEB meer dan 250 kleine cacaotelers. De coöperatie is een uitzondering in Ivoorkust, want ze is een van de weinige producentenorganisaties die zich uitsluitend op biologische productie richten. Bijna de hele Ivoriaanse cacaoproductie is het resultaat van conventionele teelt, maar alle leden van SCEB zijn gecertificeerd als biologisch, of zijn in volle omschakeling. Ze dragen ook allemaal het fairtradecertificaat ‘SPP’ (Symbole des Petits Producteurs), een label met strenge normen gecreëerd en ontwikkeld door de organisaties in het Zuiden zelf. Deze certificering garandeert dat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Met de financiële steun van Alterfin en de ondersteuning van Ethiquable kan deze bescheiden Ivoriaanse coöperatie goede zaken doen door haar hoogwaardige cacaobonen rechtstreeks te exporteren naar het bio- en fairtradesegment. Zo is de jaarlijkse verkoop van cacao door SCEB de afgelopen drie jaar gestegen van 75 tot 300 ton.

Meer informatie over Ethiquable

Ethiquable is een Franse coöperatie die gespecialiseerd is in de import van gecertificeerde fairtrade- en bioproducten. In samenwerking met 62 coöperaties van kleine producenten in ontwikkelingslanden bedenkt, produceert en verdeelt Ethiquable 151 fairtrade- en bioproducten in Europa, steeds met respect voor de traditionele landbouw.
Ethiquable is al jarenlang een partner van Alterfin. Onlangs heeft Alterfin een langetermijnlening van 220.000 euro uitbetaald, zodat het bedrijf de producentenorganisaties waarmee het samenwerkt kan voorfinancieren. Door duurzame partnerschappen aan te gaan met organisaties als Ethiquable, kunnen we ons bereik flink vergroten en tal van producentenorganisaties toch indirect steunen. Wegens hun beperkte omvang en activiteiten komen deze telersverenigingen namelijk niet in aanmerking voor een rechtstreekse financiering door Alterfin.

SCEB in tijden van COVID-19

Lees ook over CADESA en Ecookim, twee andere Ivoriaanse coöperaties in de cacaosector

Blijf op de hoogte over hun activiteiten via Facebook

Kom meer te weten over SCEB

Teken in op aandelen van Alterfin!

Nieuwsoverzicht

Login