Superfoods gefinancierd door Alterfin

Tara, chia, quinoa... Deze ‘superfoods’ staan bekend voor hun uitstekende voedingswaarden. In de afgelopen jaren heeft Alterfin haar financieringen van landbouwproducten uitgebreid en is ze gestart met de financiering van deze superfoods. Hier volgt een kort overzicht van onze investeringen rijk aan eiwitten en aminozuren.

Alterfin financiert 19 landbouwproducten. Koffie en cacao blijven het meest gefinancierd, maar er komen tal van producten bij. Zo vinden we nu in de Alterfinmand ook zogenaamde ‘superfoods’, zoals quinoa, chia, tara en verschillende soorten noten.

Vraag naar quinoa neemt sterk toe

Sinds 2013 financiert Alterfin de Peruaanse quinoaproducent Wiracoccha. De afgelopen jaren is de vraag naar quinoa sterk toegenomen en is dit zaad enorm populair geworden in België en de rest van de wereld. De leningen van Alterfin zijn dus van uiterst belang geweest voor Wiracoccha om deze groei aan te kunnen. Ook het aantal quinoa producenten dat aan Wiracoccha levert, is sterk gestegen. Vandaag zijn dit niet minder dan 1.250 producenten. Wiracoccha biedt deze boeren hoge kwaliteit zaden, technische bijstand en vergemakkelijkt het verkrijgen van een biocertificering. Dit betekent meer rendement voor de boeren en betere producten. Tenslotte is de vraag naar quinoa constant en ontvangen de producenten zeer goede prijzen.

quinoa

Quinoa is rijk aan ijzer en eiwitten. Het bevat alle acht aminozuren die essentieel zijn voor het menselijk leven.

Macadamia

Superfine Nuts is een bedrijf in Kenia dat macadamianoten op de markt brengt. Het levert 100% natuurlijke en onverwerkte kwaliteitsnoten, betrouwbaar en consistent. Het ondersteunt en stimuleert goede landbouwpraktijken op het land en beveelt de landbouwers aan om hun impact op het milieu te beperken.

Macadamia heeft een rijke samenstelling aan olie (78% waarvan ongeveer 60% onverzadigde vetzuren), mineralen, koolhydraten, calcium, fosfor, eiwitten en vitaminen. De noten staan bekend voor hun vele voordelen: ze voorkomen diabetes type 2, verlagen de cholesterol, beschermen het hart, de botten en de tanden, bevorderen celregeneratie en stimuleren het zenuwstelsel.

noix de macadamia

Heeft u macadamianoten liever rauw, gekookt, zout, zoet, gegrild als voorgerecht of gekarameliseerd in ijs?

Chia

Chia werd door de inheemse bevolking van Mexico als offer gegeven aan de Azteekse goden. De populariteit van chia is de laatste jaren gestegen omwille van haar hoge gehalte onverzadigde vetten (25-38%) en omega-3-vetzuren.

Alterfin financiert Bolivian Shoji die chia en bonen uit de biologische landbouw verwerkt en exporteert. In totaal zijn meer dan 1.000 producenten aangesloten bij deze nieuwe Alterfin partner. De producenten krijgen technische bijstand, goede prijzen en goede leveringsvoorwaarden.

Chia, het superfood van onze gloednieuwe partner Bolivian Shoji.

Eerlijke paranoten

Paranoten groeien in subtropische gebieden van Latijns-Amerika. Brazilië, Peru en Bolivia zijn de belangrijkste producenten. Alterfin financiert dit superfood via de Boliviaanse partner PAMOC die met ongeveer 150 boeren in de regio Riberalta werkt. De noten zijn fairtrade en biologisch gecertificeerd.

Paranoten bevatten tussen de 60% en 70% vet en tussen de 15 en 20% biologisch waardevolle eiwitten. Het bevat ook mineralen en een aanzienlijke hoeveelheid aminozuren.

Tara, nieuwe economische kansen

Tara is een zaad dat enkel in Zuid-Amerika te vinden is. van nature zoet, de smaak doet denken aan een mengeling van koffie met melk, kaneel, chocolade en een vleugje karamel. Tara gom mengt zich goed in smoothies of sauzen.

Alterfin financiert tara via de partner ‘Asociación de Productores de Tara (APT) del Norte’ in Peru. Deze vereniging van 152 producenten koopt tarazaden van 1.844 families in de Andesvallei. Tara kent jaarlijks twee oogsten wat een groot voordeel betekent voor de landbouwers. De duizenden gezinnen kunnen zo een extra product verhandelen. De producenten van APT krijgen technische bijstand om tara te verbouwen met respect voor het bos. De vereniging is ook verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de afzet.

Rijk aan eiwitten, vezels en lysine (aminozuur). Tara gom bevat ook aanzienlijke hoeveelheden calcium, magnesium, kalium, ijzer en zink.

Ontdek onze producten 

Nieuwsoverzicht

Login