Apicoop: (h)eerlijke honing uit Chili

Product: 
Honing

Apicoop is een coöperatie van ruim honderd bijenkwekers in de streek van Valdivia in het zuiden van Chili. De meeste imkers zijn arme boeren en Mapuche-indianen. Voor allemaal is de bijenteelt een nevenactiviteit naast de veehouderij of de aardappelteelt. De honinginkomsten betekenen een stevig extraatje voor de gezinnen van de imkers. In sommige gevallen zijn ze goed voor 40% van het totale inkomen. De bijenteelt is interessant omdat je er maar een kleine oppervlakte voor nodig hebt. Veldbloemen, fruitbloesems en in sommige gevallen de bloemen van de Ulmoboom leveren de nectar voor de bijenkolonies.

De coöperatie verkoopt ook de honing van zes andere producentengroepen zodat er in totaal 250 imkers betrokken zijn bij Apicoop. 80% van de productie wordt geëxporteerd naar de fair trade markt, de rest wordt in het binnenland verkocht. Daarmee is Apicoop de vierde grootste exporteur van honing uit Chili.

Onze financiering aan Apicoop werd uitgewerkt in samenspraak met Oxfam-Wereldwinkels, sinds 1998 een belangrijke afnemer van Apicoop. Chino Henriquez, de drijvende kracht achter Apicoop, heeft niets dan lof voor de samenwerking met Oxfam-Wereldwinkels: “Jullie betalen de door FLO (Fair trade Labelling Organizations, n.v.d.r.) vastgestelde prijs voor honing, en dat is een heel stuk boven de gangbare marktprijs. Dankzij jullie hogere prijs waren wij in staat een eigen atelier te kopen, zodat we meer van onze honing zelf kunnen verwerken. Maar we investeren het geld ook in technische ondersteuning van onze leden. Een nieuw lid ontvangt kasten, zwermen en basisuitrusting. In het atelier maakt men honingraten en kweekt men bijenzwermen. Alle geld dient voor de verdere uitbouw van de coöperatie.”

Uit : Alterfin Info - december 2008.

Keer terug

Login