Fecafem: een constructieve samenwerking met Alterfin

Product: 
Koffie

FECAFEM, partner van Alterfin sinds 2004, is een federatie van kleine koffieproducenten uit de provincie Manabí in het westen van Ecuador.

Manabí is één van de 24 provincies die het land telt, met meer dan 3 miljoen inwoners. Hiermee is het de dichtstbevolkte provincie van het land (246 inwoners/km²). Door de kwalileit van de grond en het klimaat van de regio vindt men koffies van de beste kwaliteit van het land.

Organisatie en vertegenwoordiging van de producenten van organische en eerlijke handel koffie

De federatie ontstaat in 2002 maar gaat pas officieel van start in 2004. Het is op dat moment dat de relatie met Alterfin begint. Momenteel is FECAFEM samengesteld uit vijf associaties van kleine boerenproducenten van Manabí. In totaal telt ze 564 leden waaronder 100 vrouwen.

De gemiddelde oppervlakte van de gronden voor de koffieteelt ligt tussen 1,5 en 2 hectaren. Er worden verschillende gewassen op verbouwd waarvan arabica koffie de belangrijkste blijft, gevolgd door pindanoten, rijst en maïs. Deze twee laatste producten zijn normaal gezien vooral bedoeld voor persoonlijke consumptie aangezien het om de lokale basisvoeding gaat.

Sinds haar begin leidt FECAFEM haar producenten op ter verbetering van de productiviteit van de gewassen. Ook wordt er gezorgd voor begeleding bij de overgang van conventionele gewassen naar organisiche of fair trade handel. Hiervoor geniet ze de steun van ontwikkelingsorganisaties zoals VECO (Vredeseilanden) en het BTC (Belgisch Technische Coöperatie).

FECAFEM verdeelt de fondsen die door Alterfin worden verleend onder de producentengroepen die  koffie verkopen aan hun leden. FECAFEM betaalt een voorschot dat hoger ligt dan het voorschot dat de koffieboeren zouden kunnnen krijgen van de lokale tussenpersonen. De federatie onderhandelt over de verkoop van de koffie met nationale en internationale kopers in de segmenten van traditionele, fair trade en organische koffie. Eens de betaling van de seizoensverkoop voldaan is, vult FECAFEM het uitgekeerde voorschot aan dat gestort werd aan  de producenten.

Een veelbelovende toekomst

FECAFEM is de meest representatieve organisatie van kleine producenten in de regio. Rekening houdend met haar jonge leeftijd, zijn de resultaten op sociaal en financieel gebied spectaculair. Haar succes is zich aan het veranderen in aantrek van nieuwe leden die meer koffie bijeenbrengen en een groeiende vraag van financiele middelen en kopers genereert. FECAFEM zal vanaf dit jaar middelen van andere sociale investeerders en nieuwe commerciële leden ontvangen die de verkoop in de markt van speciale koffies zullen verzekeren. 

Sinds dit jaar, dankzij de samenwerking met Ethiquable France, zullen de kleine producenten van FECAFEM ook hun pindanoten kunnen verkopen op de fair trade markt. FECAFEM zal de productie van de pindanoten verzorgen, deze transformeren in pasta in een nationale fabriek en deze bottelen onder het merk Ethiquable voor de verkoop op de Franse markt.

 

Samenwerking met Vredeseilanden

Alterfin ondersteunt FECAFEM sinds 2004 met landbouwkredieten om de koffieoogst voor te financieren. De gekozen formule is in dit geval ontwikkeld in nauwe samenwerking met Vredeseilanden, door synergieën te creëren op het vlak van financiën en techniek en op die manier de geïnvesteerde middelen te benutten. Deze manier van samenwerking laat toe om instellingen die slechter scoren op financiel gebied te helpen op een meer efficiënte wijze. Vredeseilanden, dat trouwens stichter-aandeelhouder is van Alterfin, vormt een excellente bondgenoot om de sociale impact van onze aandelen te maximalisseren, niet enkel in Ecuador maar ook in andere landen van Latijns-Amerika en Afrika.

 

Adolfo ofwel een leven vol koffie!

Het telen van koffie in de regio Manabí is één van de belangrijkse winstgenererende activiteiten van de rurale gemeenschap en dit al meer dan twee eeuwen. Een bewijs van deze geschiedenis is het verhaal van Adolfo Chacay (zie foto bovenaan de pagina), lid van de associatie ACAFXI in Xipixapa. Adolfo, 78 jaar, is getrouwd en heeft 8 kinderen en 23 kleinkinderen. Hij verbouwt al meer dan 60 jaar koffie. En hij heeft ons toevertrouwd dat hij ermee door blijft gaan zolang zijn lichaam het aankan! De koffieteelt is zijn leven! 

Uit: Alterfin Info - juni 2010.

Keer terug

Login