Youth4Youth: jongeren vertrouwd maken met duurzaam beleggen

Alterfin wil de jongeren voor duurzame en solidaire financiering sensibiliseren en hen daarmee vertrouwd maken. Met dat idee in het achterhoofd lanceert Alterfin 'Youth4Youth', een campagne om middelen te werven die zich speciaal op de jongeren richt.

Inheemse en ecologische waarden opkrikken

De school Kalnemachtiloyan in Cuetzalan, in de regio Puebla van Mexico, is een initiatief van Tosepan, een unie van coöperatieven. Een van die coöperatieven, Maseual, wordt door Alterfin gefinancierd. Die laatste coöperatieve verkoopt jamaicapeper (zie kader) en koffie. De productie is 100% biologisch. De coöperatieve verenigt 758 kleine landbouwers, bijna allemaal van inheemse afkomst, die gemiddeld niet meer dan één hectare bewerken. Een derde van de producenten is vrouw.

De school die in 2006 opgericht is telt kinderen van landbouwers in de verschillende afdelingen (kleuters en lager en secundair onderwijs). Ze hecht een groot belang aan de inheemse identiteit en geeft les in het Nahuatl (een taal die met de Aztekentalen verwant is) en in het Spaans. De school Kalnemachtiloyan houdt dus de culturele rijkdom van die bevolkingsgroep in stand. De school leert de kinderen van het milieu te houden en er zorg voor te dragen. Eén van de projecten van de school is het aanleggen van een moestuin om de leerlingen vertrouwd te maken met duurzame landbouw.

Campagne 'Youth4Youth'

Met de campagne 'Youth4Youth’ geeft Alterfin Belgische jongeren de kans om op aandelen in te schrijven en om zo hun geld op een duurzame en solidaire manier te investeren. Ook u kunt jongeren die u nauw aan het hart liggen, sensibiliseren door hun voor te stellen op aandelen in te schrijven of door direct dit solidaire geschenk voor hen aan te kopen. Voor elke minderjarige die vennoot wordt, schenkt het Alterfin Garantiefonds 5 euro aan de school Kalnemachtiloyan om de moestuin te financieren. De minderjarigen die al vennoot van Alterfin zijn, kunnen ook aan de campagne deelnemen door minimum 10 nieuwe aandelen te kopen (625 euro). De campagne 'Youth4Youth' duurt tot eind 2018. Om in te schrijven, is het akkoord van de wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige uiteraard vereist.

In de moestuin doen de leerlingen heel wat nieuwe ervaringen op: ze komen in de buitenlucht en bewerken samen de bodem, ze zoeken insecten, ze zaaien en oogsten, enz. Bovendien levert de moestuin verse groenten, zonder pesticiden, die in een gezond ontbijt verwerkt kunnen worden. Een moestuin is ook een gedroomd pedagogisch project om in te gaan op het onderwerp ‘duurzame voeding’ en om uiteenlopende leerstof te behandelen: wetenschappen, rekenen, technologie, enz. Door op aandelen van Alterfin in te schrijven, ondersteunen de jongeren niet alleen dit project, maar ook alle projecten die Alterfin op lange termijn financiert.

Hoe deelnemen?

1 U vult de gegevens van de jongere in op het inschrijvingsformulier dat u op www.alterfin.be/welkom vindt.

2 U stort het bedrag van uw keuze (62,5 euro/aandeel voor particulieren) op de rekening van Alterfin BE85 5230 4527 2706 met vermelding van uw persoonlijke gestructureerde mededeling.

3 Nadat de storting ontvangen is, krijgt de jongere een uittreksel uit het vennotenregister in twee exemplaren, als bewijs van zijn deelname aan het kapitaal van Alterfin. Bij het uittreksel wordt een certificaat 'Youth4Youth’ gevoegd.

4 Een wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige stuurt een ondertekend exemplaar van het uittreksel terug om de inschrijving op de aandelen te aanvaarden.

5 Het Garantiefonds schenkt 5 euro voor de moestuin van de school Kalnemachtiloyan.

Alle details over de campagne vindt u hier.

certificaat youth4youth

Lees de informatienota

Investeren in aandelen houdt bepaalde risico’s in: gedeeltelijk of volledig verlies van uw investering; risico’s verbonden aan kredieten die aan organisaties in ontwikkelingslanden toegekend worden; uitstapvoorwaarden (particulieren kunnen alleen tijdens de eerste zes maanden van het jaar uit het kapitaal stappen, institutionele investeerders tijdens de eerste drie maanden); enz. Geen kosten of taksen bij het in- of uitschrijven. De risico’s worden beschreven in de informatienota die verkrijgbaar is op de maatschappelijke zetel (Haachtsesteenweg 159, 1030 Brussel) en op internet (www.alterfin.be).


Jamaicapeper

De jamaicapeper (pimenta dioica) wordt gewonnen uit een boom die in Mexico, Centraal-Amerika en de Cariben groeit. Zijn bessen smaken naar gember, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Deze peper is een niet-houtig bosproduct, een product dus waarvoor geen bosexploitatie nodig is en dat dus geen belasting voor het milieu vormt.

Het verbruik van jamaicapeper blijft relatief bescheiden omdat de markt in grote mate door de zwarte peper beheerst wordt. Toch is de peper een basisingrediënt van de Antilliaanse keuken en wordt hij ook in het Midden-Oosten gebruikt om stoofschotels te kruiden. Daarnaast wordt ook een etherische olie, emethyleugenol, uit de jamaicapeper gewonnen. Die olie wordt door de farmaceutische industrie gebruikt om verdovingsmiddelen te maken, en door de cosmetische sector als bindmiddel voor parfums.

In Mexico wordt de jamaicapeper hoofdzakelijk geteeld door kleine inheemse producenten, zoals die van de coöperatieve Maseual, voor wie hij een belangrijke inkomstenbron vormt.

Nieuwsoverzicht

Login